lawn tractor blades wont engage

Reply

  #1  
Old 04-27-13, 09:59 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2012
Location: usa
Posts: 27
lawn tractor blades wont engage

I have a craftsman ys4500 lawn tractor., its 6 years old. after first post winter run the blades are not engaging correct. I just changed the belts and same issue.

So when I moved the mowing lever(to engage the blades) it used to make a thud and vibrate a touch and you knew the blades were engaged. I distinct thud and there was no question the blades were spinning it was like driving a tank with the blades spinning.

Now the blades do spin but no thud at all its whisper quiet and the blades spin up and sound like a washer machine on the spin cycle. no vibration at all I cant tell there even spinning unless I look under it. Maybe like turning on a large fan.

Its absolutely not correct but I don't see any issues anyplace under the deck
 
Sponsored Links
  #2  
Old 04-27-13, 12:28 PM
Member
Join Date: May 2006
Location: Iowa!!!!!
Posts: 3,728
The blades are spinning, but they won't cut grass?
 
  #3  
Old 04-27-13, 12:32 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2012
Location: usa
Posts: 27
They spin and could probably cut grass but they sound like they might fly off the mower. Picture the sound of a CD spinning up in a drive. its nothing like it was last season.
 
  #4  
Old 04-27-13, 01:36 PM
Member
Join Date: May 2006
Location: Iowa!!!!!
Posts: 3,728
They would be fixed to the drive spindle with a single center fixing bolt. Check to make sure that's tight and the blades disengage with the correct lever position. If it is and it cuts grass, I wouldn't worry about the rest.
 
  #5  
Old 04-27-13, 07:26 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,814
You may have a bad bearing in a pulley making a lot of noise.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes