Snowblower surging

Reply

  #1  
Old 11-16-14, 05:47 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2014
Location: USA
Posts: 4
Snowblower surging

Hello,
I have a newer 9hp craftsman/tecumseh snowblower(536.887992) and the engine revs up and down when I have the throttle in the run position. Carb is totally clean and rebuilt but I don't believe that was the problem. It is a fixed jet too. I have an idle speed screw atop the carb and a screw next to the throttle. The one next to the throttle I'm not familiar with but I have watched videos of guys adjusting them. I'm thinking the hi/low revving is related to those screws but I can't seem to get a happy medium. When they say to screw in until it seats and back out 1.25/1.5 turns, what is considered seated on that spring? Am I turning it in hard or just till I get resistance? Sorry for the long winded post but I'm learning...
 
Sponsored Links
  #2  
Old 11-16-14, 06:16 PM
Member
Join Date: Nov 2005
Location: USA
Posts: 468
Tecumseh carb

Your carb is fully nonadjustable the screw with the spring is used to adjust the low idle speed only! The lower screw with the cap on it is a pilot jet it need to be screwed in all the way it has a very small hole down the middle of it that could be blocked. There are also two o-rings on the tube that is in the center of the carb you should replace them. Did you clean this hole?

[ATTACH=CONFIG]41804[/ATTACH]

 
Attached Images  

Last edited by aj-allen; 11-16-14 at 06:31 PM.
  #3  
Old 11-17-14, 05:22 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2014
Location: USA
Posts: 4
Aj thanks for the reply. The way I see in the schematic is that being the idle mixture screw. Cleaned it with wire and screwed all the way back in- even put a new cap on it. All o rings and gaskets replaced as well. It really just seems that seems to Rev too high and back off constantly. No problems starting it or running until I open up the throttle???
Djg
 
  #4  
Old 11-18-14, 07:21 PM
Member
Join Date: Apr 2003
Location: Ohio
Posts: 1,379
Snowblower Surging

Did you re-set the float to the mfg spec when you re-assembled it? Did you use any gasket sealer when you bolted the carb to the engine? I have cured surging issues with many engines by carefully checking these issues.
 
  #5  
Old 11-19-14, 05:59 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2014
Location: USA
Posts: 4
I didn't reset the float or use gasket sealer. Will try both if the adjustments that I make today don't work. In picking people's brains at work I understand that I make be way off on the idle speed screws. I was under the impression that to reset them, u screw them in until u get a little resistance from the spring. Some guys tell me I have to screw in until the spring is compressed (don't over - do it) then back out 1.5 turns.. we'll see after work.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes