Briggs and Stratton 3.5hp Lawn mower Starts first pull, stalls out after 10min

Reply

  #1  
Old 05-11-15, 08:43 AM
Member
Thread Starter
Join Date: May 2015
Posts: 2
Briggs and Stratton 3.5hp Lawn mower Starts first pull, stalls out after 10min

I've been living with this for a while and would really like to fix it. My mower starts first pull every tiime after priming twice via the thumb bulb. It then runs fine for 10 minutes and then stalls. When it stalls I notice that the thumb bulb is completely sucked free of air and deflated. After waiting 30 minutes the thumb bulb is back to it's original shape and the engine will start again. This time it won't run more than a couple minutes.

I have run carb cleaner via the gas and changed the oil and sparkplug but nothing else.

Where should I start?
 
Sponsored Links
  #2  
Old 05-11-15, 12:00 PM
BFHFixit's Avatar
Banned. Rule And/Or Policy Violation
Join Date: Jun 2007
Location: USA.
Posts: 1,836
Try loosening the fuel cap or look for a pinched or collapsed fuel line.
 
  #3  
Old 05-11-15, 04:51 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,821
Sounds like the carb needs cleaning and a new diaphragm.
 
  #4  
Old 05-12-15, 01:08 AM
Member
Thread Starter
Join Date: May 2015
Posts: 2
Thanks for the advice. I found an instructional youtube video on replacing the diaphragm and cleaning the carb. I'm going to see if I can find the parts locally and give it a go this weekend.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes