Generac GP5500 surge??


  #1  
Old 11-06-17, 01:29 PM
S
Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2010
Location: USA
Posts: 129
Received 0 Votes on 0 Posts
Question Generac GP5500 surge??

I have this generator and I'm trying to find out if this is normal or not. When I start it up without any load it surges up and down. But when I connect something to it and turn it on it runs perfectly smooth... I've had people tell me this is not right it should be smooth all the time. It's done this sense I got it new. I just run it every month or so for maintenance.

Thanks for your input.
 
  #2  
Old 11-06-17, 01:54 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 62,543
Received 1,599 Votes on 1,473 Posts
Yes... it may take a few minutes to warm up but it should stabilize before a load is connected. Does it have an auto-idle control on it... a switch.... if it does.... turn it off.
 
  #3  
Old 11-06-17, 02:01 PM
S
Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2010
Location: USA
Posts: 129
Received 0 Votes on 0 Posts
It just has the choke and the fuel shutoff. it also has the ignition on/off switch. I haven't really ran it long without a load to see if it would smooth out or not. I'll have to try that and see.

Thanks!!!
 
  #4  
Old 11-06-17, 02:03 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 62,543
Received 1,599 Votes on 1,473 Posts
My generator has a manual pull-out choke and an electric choke.
It stumbles a little until the electric choke opens.
 
  #5  
Old 11-06-17, 02:59 PM
S
Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2010
Location: USA
Posts: 129
Received 0 Votes on 0 Posts
I think mine just has the manual choke
 
  #6  
Old 11-07-17, 07:04 PM
S
Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2010
Location: USA
Posts: 129
Received 0 Votes on 0 Posts
I'll try some seafoam through it.
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description: