RZT-L42 engine turns but doesn't start


  #1  
Old 11-23-22, 10:52 AM
R
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2022
Posts: 1
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
RZT-L42 engine turns but doesn't start

I replaced my air filter and spark plug. I have enough non ethanol fuel. The fuel filter looks clean. I had the battery checked by two separate automotive stores. I had it connected to a charger. When I put the key in, it goes ruh ruh, but doesn't start, but it acts like it is trying. Does anyone have a suggestion?
 
  #2  
Old 11-23-22, 11:21 AM
B
Member
Join Date: Oct 2015
Location: Ct.,USA
Posts: 3,297
Received 308 Upvotes on 273 Posts
Assuming you reattached the plug wire and have gas in the tank, try jumping to an automobile battery. If it starts, check the mower battery, its connections and measure battery voltage (>12 vdc). If it doesn't start, have the starter and solenoid tested.
 
  #3  
Old 11-23-22, 11:46 AM
M
Member
Join Date: May 2006
Location: Iowa!!!!!
Posts: 3,853
Received 36 Upvotes on 35 Posts
A lot of times, when that shows up here, the valve lash needs adjusting It's usually on an OHV engine with a compression release. If the valve lash is off too much the release doesn't do its job.
 
  #4  
Old 11-23-22, 09:30 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,011
Received 149 Upvotes on 136 Posts
You're saying the engine cranks normally, it just doesn't start, am I correct? Or is the engine turning over but very slowly and labored?
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description: