Running Rich

Reply

  #1  
Old 04-20-02, 01:18 PM
Fabguy
Visiting Guest
Posts: n/a
Unhappy Briggs running rich

I have a Poulan branded lawnmower with a Briggs engine. It starts right up on the first pull and runs great for about 4 seconds, then starts running very rich. Black smoke and all. There is no mixture adjustment on this thing, so I'm baffled on how to fix it.

BTW... Numbers are 10a902 2139 E1 99030351

Any help would be appreciated!!!

Thanks,
Jeff
 
Sponsored Links
  #2  
Old 04-20-02, 05:32 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,821
sounds like a stuck choke or clogged air filter. Does this engine have a choke, or push button primer?
 
  #3  
Old 04-20-02, 05:41 PM
Fabguy
Visiting Guest
Posts: n/a
Bulb primer.. And it runs rich with the air cleaner off, or on...

I have already cleaned the carb and all the passages, replaced the spark plug, checked the armature gap.... I have done this kinda stuff on LOTS of Briggs motors before and I'm TOTALLY stumped on this one.... I think MAYBE it needs a new diaphram???
 
  #4  
Old 04-20-02, 05:46 PM
cheese's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Jul 2001
Location: USA
Posts: 16,821
Yes...I didn't look up your model #s, and didn't realize you had a pulsajet carb. The diaphragm will cause this if it has a hole, or has shifted around too much under the carb. Let us know how it goes!
 
  #5  
Old 04-21-02, 09:09 AM
Briggs_Man
Visiting Guest
Posts: n/a
Could it be the old famous Nonadjustable Pulsa prime carb. If so just trash this carb and find another one that will work, I have 15 pulsa prime carbs and their all Junk. What happens is they have a fixed main jet and in my opionon The plastic carb body distorts and it pulls gas around and thru the jet. Causing the rich mix syndrom. Briggs has shot their selves in the foot with this Carb . Cause it is the biggest POS i have ever laid eyes on
 
  #6  
Old 04-22-02, 09:42 AM
Fabguy
Visiting Guest
Posts: n/a
Yeah, it's the Pulsaprime... I just bought the kit that included the diaphram and new gasket. Cleaned the carb, and replaced the parts and now it runs like a top... For now anyway!!!
 
  #7  
Old 04-22-02, 05:47 PM
Briggs_Man
Visiting Guest
Posts: n/a
Great i had forgotto add try the kit first and if that dont help, then junk it lol. I have had some work ok after the kit and some i dont think anything short of a 12 gauge shell could fix em.. Good luck
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes