Welcome to the DoItYourself Forums!

To post questions, help other DIYers and reduce advertising (like the one on your left), join our DIY community. It's free!

Your opinon, 96 GrandAm


Trying2Help's Avatar
Member

Join Date: May 2001
Posts: 715
CAL

11-29-04, 10:51 AM   #1  
Your opinon, 96 GrandAm

Friend took their car to Jiffy Lube (not my perferred method) to have the oil changed, two weeks ago.
Now the oil light comes on. They have checked the oil level and it is good.

Possible causes?
1. Bad sender
2. Bad oil pump
3. Clogged screen
4. clogged oil filter
5. loose wire

Did I miss anything? If Jiffy Lube doesn't do anything for them, I may be looking at this thing so any help would be appreciated.

What should the oil pressure be on this car? Sorry I don't know what size engine it has, but I am sure it is the most common for this year and make.

 
Sponsored Links
davo's Avatar
Member

Join Date: Apr 2002
Posts: 2,417

11-29-04, 02:35 PM   #2  
Oil sender most likely cause followed by bad bearings(if hi mileage car)overheating thinning the oil.What engine is in the beast and I will quote pressure specs.

 
Trying2Help's Avatar
Member

Join Date: May 2001
Posts: 715
CAL

11-29-04, 02:44 PM   #3  
I'm going to guess it has the 3.1L six in it. The only other engine is the 2.4L four.

Like I said, I haven't even look under the hood yet so I'm not sure of the engine.

However, if you have both pressures handy.....???????

 
Trying2Help's Avatar
Member

Join Date: May 2001
Posts: 715
CAL

11-29-04, 04:19 PM   #4  
Yes, I was wrong!!!! It has the 4 banger in it, 2.4L.

He says, "His wife took it back to Jiffy Lube and they couldn't find anything wrong. However, the light is now off." Hmmmmmmmmmmmmm

We will wait and see.

If you have the pressure handy on the 2.4L, let me know. I may go over and check it just to be sure.

 
davo's Avatar
Member

Join Date: Apr 2002
Posts: 2,417

11-30-04, 02:54 PM   #5  
10 psi @ 900 rpm min and 30 psi @ 3000 rpm min for a 2.4 liter.

 
Trying2Help's Avatar
Member

Join Date: May 2001
Posts: 715
CAL

11-30-04, 04:41 PM   #6  
Thank you kind Sir.

 
wrench459's Avatar
Visiting Guest

Posts: n/a

11-30-04, 05:01 PM   #7  
wrench459
one other thing that might have happened
the oil pump regulator valve stuck open
I believe theres a TSB on this problem on the quad 4 engine

 
Search this Thread