1993 ford explorer

Reply

  #1  
Old 10-09-05, 05:54 PM
jeff moralez
Visiting Guest
Posts: n/a
1993 ford explorer

I have a high idle (1700rpm) when first starting and after it is warmed up.
It will settle down to 700aprx then once you start driving it is stuck on 1700rpm until you slow down to almost a stop.What is wrong?


1993 v-6

Thanks ,,,Jeff
 
Sponsored Links
  #2  
Old 10-10-05, 10:07 PM
Member
Join Date: Feb 2004
Location: So Cal
Posts: 248
Sounds like the Idle Air Control (IAC) motor is on the way out.

It's located on the throttle body, has an electrical connector and two 8 or 10mm bolts holding in in.

Seem to remember it's about $80-90 from Ford.

Before replacing it though, you might want to clean the carbon buildup of the inside of the throttle body first.

And yes, I know, Ford doesn't recommend cleaning the throttle body because of the coating on it, but I've done it many times with no ill effects.

HTH

Matt
 
  #3  
Old 10-12-05, 07:46 AM
jeff moralez
Visiting Guest
Posts: n/a
Smogtek, you were right dirty as all get out but cleaned up easy and works perfectly. You da man. Thanks alot.

jeff
 
  #4  
Old 10-12-05, 07:09 PM
Member
Join Date: Feb 2004
Location: So Cal
Posts: 248
Glad I could help.

Matt
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes