White smoke on start up

Reply

  #1  
Old 05-21-06, 07:34 AM
michaeljp86's Avatar
Member
Thread Starter
Join Date: May 2005
Location: USA
Posts: 478
White smoke on start up

I have a '92 gmc jimmy with a 4.3L V6 and about 173,000 miles. It runs great but when you start it up you get a puff of white smoke out of tail pipe. It only does it when the engine is cold, if its still warm when you start it you wont get this puff of white smoke. I was wondering what is causing this? Thanks alot
 
Sponsored Links
  #2  
Old 05-21-06, 08:03 AM
majakdragon's Avatar
Member
Join Date: Jul 2003
Location: N.E. Arkansas
Posts: 7,827
Could be condensation laying in your exhaust system. Turning to stam real quick. I am not the expert here so watch this post for their input. Good luck.
 
  #3  
Old 05-21-06, 08:58 AM
Member
Join Date: May 2003
Location: USA
Posts: 171
Originally Posted by michaeljp86
I have a '92 gmc jimmy with a 4.3L V6 and about 173,000 miles. It runs great but when you start it up you get a puff of white smoke out of tail pipe. It only does it when the engine is cold, if its still warm when you start it you wont get this puff of white smoke. I was wondering what is causing this? Thanks alot
Water vapor from condensation. My '99 Blazer used to do the
same thing when it was cold too. I had the 4.3l V6 and 96000
miles on it.

Christopher
 
  #4  
Old 05-21-06, 01:02 PM
Member
Join Date: Aug 2003
Location: Cape Cod
Posts: 4,320
It's water vapor

But you might want to smell to make sure it's not coolant just in case
If it has no smell-no worries
A sweet smell could be coolant
 
  #5  
Old 05-21-06, 07:12 PM
v8driver's Avatar
Member
Join Date: Sep 2005
Posts: 767
Same here, get the same with my s-10... if you don't notice a drop in the coolant, that should be OK. Other then that, in certain light, oil smoke might look a white color... also not a problem, its likely just valve stem seals.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
'