valve tapping noise

Reply

  #1  
Old 07-18-08, 08:44 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Posts: 3
valve tapping noise

I have a 2000 nissan xterra with 92000 miles. I get the oil changed every 3000 miles since I've bought the car in 2000. I've noticed that when I travel under 40 miles per hour I hear no noise. But when I travel over that milage I hear the tapping noise. It will go away if I travel around 25 miles per hour for a mile to two. What can I do to eliminate that noise?
 
Sponsored Links
  #2  
Old 07-19-08, 05:11 PM
Member
Join Date: Jan 2006
Location: Ontario, Canada
Posts: 759
Have you by any chance changed brands or grade of oil, or oil filter ? If not, I would have my oil pressure tested, especially at various speeds, unless you have a reliable oil pressure gauge in the dash. Did this just suddenly happen, or has it been gradual?
 
  #3  
Old 07-19-08, 09:12 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jul 2008
Posts: 3
I'm due for an oil change within the next 400 miles. The mechanic that I take it to has use the same brand of oil as in the past. It just started happenning.
 
  #4  
Old 07-20-08, 06:32 AM
Member
Join Date: Jan 2006
Location: Ontario, Canada
Posts: 759
I'd have mechanic check oil pressure with a known good gauge, with engine warm, at operating temperature, then determine where to go from there. A simple thing to try would be a heavier oil. The reason I asked about changes in brands of oil in earlier post, was because I sold a car to a relative one time, that I always used castrol gtx in. They had the oil changed soon after & the car started using oil badly. ( 1 qt about every 50-60 miles ) They changed it again, same result. Then I found out that the garage was using re-cycled oil, that the well known oil company swore was as good as or better than other oils.I told them to try Castrol again just for fun, and oil consumption was back to normal.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes