1993 Ford Tempo Ignition Switch Problem

Reply

  #1  
Old 09-01-08, 10:33 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2008
Posts: 4
1993 Ford Tempo Ignition Switch Problem

The ignition on this car has been getting hard to turn like as if I was using wrong key, but I tried a newer key with same results.
Most of the time it is okay but it is very loose and one of these days it is going to leave me stranded.
I have to be very careful as this thing has alot of play in the key switch.
The same thing happened to my wifes 1990 Ford E-150 van.
The Tempo has 190K original miles on it
Is this a fix for a do it yourselfer?
Or am I at the mercy of a garage.
Thanks for any help you can give.
Bill
 
Sponsored Links
  #2  
Old 09-01-08, 04:02 PM
nightowlpunk's Avatar
Banned. Rule And/Or Policy Violation
Join Date: Nov 2004
Location: Connectitax
Posts: 456
It can be a DIY. You will probably have to rent a steering wheel puller at an auto parts store. If you have a book for this car it ahould help you a lot. Just be careful using the puller.
 
  #3  
Old 09-03-08, 04:18 PM
WTDR-DTY's Avatar
Member
Join Date: Jun 2008
Posts: 92
i had same issue with my taurus. i simply got fed up with it, removed the lock cylinder, and started it with a flathead screwdriver. there was a slot left in the lock after cylinder removal. drove like this for long time. removal was easy, small screw underneath the lock housing holding cylinder in place.
you can replace cylinder, then have to deal with seperate keys for doors and ignition.
 
  #4  
Old 09-04-08, 11:27 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2008
Posts: 4
Thanks guys, from what I have read here I may have to remove the wheel, that would be beyond me, trying to get the horn button plastic off and maybe messing up me directional lights,etc.
WTDR-DTY, Removing that "screw" under the cylinder, do I need to remove the steering wheel to get at it?
Thanks for the info.
Bill
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes