2001 jimmy

Reply

  #1  
Old 08-12-09, 05:00 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2009
Posts: 4
Question 2001 jimmy

Hello everyone,
I have a 2001 jimmy with 170k miles and recently 2 pc of rubber hoses burned. The connection originates with 2 metal pipes that are connected to the motor exhaust manifold on both sides. Proceeds with 2 rubber 90ís (that melted on 1st occurrence and burned hardness) continues with metal hoses, rubber again and to a T(melted on 2nd occurrence).
The third hose is connected to some type of motor at the bottom front of the vehicle.

I would like to know what causes this problem and what to do to solve it.


Thank you very much in advance to all who will provide info.
 
Sponsored Links
  #2  
Old 08-12-09, 05:20 PM
Unclediezel's Avatar
Member
Join Date: Dec 2006
Location: Northeastern PA.
Posts: 2,230
Sounds like a Clogged Catalytic converter....

The "Motor" on the bottom front is an air pump.....It circulates fresh air to the manifolds.....If the exhaust gas cannot get out, it backs up and blows out the check valves......There is no reason why hot exhaust gas should be in those hoses other than an exhaust restriction, or failure of BOTH check valves.

Is the Check engine light on??????
 
  #3  
Old 08-12-09, 06:52 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2009
Posts: 4
2001 jimmy

Unclediezel,

about the engine check light there is no away to know at this time because, according to the mechanic that inspected the suv last time, the light is burned.
I suspect that if working, the light would be on.

Regarding the check valves and catalytic converter, how can I determine which one is bad or maybe both?

Thank you very much

 
  #4  
Old 08-12-09, 07:46 PM
Unclediezel's Avatar
Member
Join Date: Dec 2006
Location: Northeastern PA.
Posts: 2,230
Since the check valves are already damaged (ie..The hoses burned off)....I would suspect the Converter as the likely culprit....

A question......Does it seem to run better after the hoses burned off????
 
  #5  
Old 08-13-09, 08:20 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2009
Posts: 4
2001 jimmy

Hello again,

The suv does not run any better, it started to hesitate when starting drive, and some times loosing power (acceleration) for a few seconds wile driving.

 
Reply


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -7. The time now is 11:48 PM.