02 Ford Ranger 3.0L

Reply

  #1  
Old 07-08-10, 06:58 AM
DUD
DUD is offline
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2006
Location: Jonesboro, AR
Posts: 83
02 Ford Ranger 3.0L

I have the above vehicle bought used in May, it has the check engine light on.

It is code P0340 camshaft position sensor, I have been to the library and can't find the location for this sensor. It only has 1 wiring harness and one bolt hole on the replacement, so I know it should be on top somewhere.

Can anyone direct Me to the location?

Thanks, Bill

Please move to trucks
 

Last edited by DUD; 07-08-10 at 07:01 AM. Reason: posted in wrong forum
Sponsored Links
  #2  
Old 07-08-10, 08:41 AM
Member
Join Date: Aug 2006
Location: santa fe /texas
Posts: 998
the sensor is on top of what used to be the distributor - in the very back & center- of the upper side of the engine.
if it has been'chirping'-or if when you remove the sensor-the small square tab inside is broken.
the problem is with the drive is self-(the housing & shaft that is where the dist used to be)!!
if you decide to reclace the drive-use caution-it has to be 'timed' just like a distrubitor!!
 
  #3  
Old 07-08-10, 09:01 AM
DUD
DUD is offline
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2006
Location: Jonesboro, AR
Posts: 83
Thanks very much, I could not find anything in any research book as to location.

The truck runs okay with CEL turned off, but comes back on within 29 miles, hope this will fix it. Bill
 
  #4  
Old 07-09-10, 02:04 PM
DUD
DUD is offline
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2006
Location: Jonesboro, AR
Posts: 83
I bought one from AutoZone, it was the wrong one, so I got one from Advance. The

sensor is located at rear of left cylinder head just below spark plug wires. The 3.0L

engine has a sensor with 2 bolts, not 1 like I thought. Bill
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes