4wd will not engage

Reply

  #1  
Old 12-21-12, 02:23 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2009
Location: Missouri
Posts: 55
4wd will not engage

I have a 2001 Ford Explorer Sport Trac and I have no power to my 4wd switch. I replaced it because I thought it must have been bad. I had a diagnostic test ran on it and they told me that the shift module tested good. Any idea why I am not getting any power to the switch would be helpful. I put a test light to the wiring harness with no luck. Thank you for your help!
 
Sponsored Links
  #2  
Old 12-21-12, 02:36 PM
lawrosa's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2010
Location: USA
Posts: 17,607
Check all fuses under dash and under hood. You have electronic shift on the fly. If not the fuses then you will need to check the connection of the motor at the transfer case. The connections come loose/ Or the worm gear strips not allowing the TC to go into 4 wheel. This is why the light will not light.

Let us know.
 
  #3  
Old 12-21-12, 02:41 PM
lawrosa's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2010
Location: USA
Posts: 17,607
Here is what the motor should look like with electrical connector. Make sure its tight.

When you check the fuses and relays, ford has known issues with relay sockets corroding.



 
  #4  
Old 12-21-12, 06:25 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2009
Location: Missouri
Posts: 55
Thank lawrosa! I'll check that connection in the next day or so. I know that all the fuses and relays have been checked and all is good there.
 
  #5  
Old 01-02-13, 07:46 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2009
Location: Missouri
Posts: 55
I finally checked it out and the plug is tight. You think it may be something to do with the wiring to either the battery or to the starter?
 
  #6  
Old 01-02-13, 07:51 PM
lawrosa's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2010
Location: USA
Posts: 17,607
You need to check the worm gear in the motor....

Before you do that did you check if your getting power to that connector?

Best thing you can do is get a haynes repair manual from the auto parts store..... That will help you trouble shoot.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
'