2001 Mazda Tribute 3.0 V6 Rough idle

Reply

  #1  
Old 12-13-13, 07:24 AM
Gunguy45's Avatar
Super Moderator
Thread Starter
Join Date: Dec 2007
Location: USA
Posts: 20,859
2001 Mazda Tribute 3.0 V6 Rough idle

Weather got pretty cold (mid-low 20's) at night last few days. Car would idle very rough for first few min of operation (almost dying and surging back up to 1500). After just a few min it would smooth out but still seemed to be idling higher than normal for cold. Once it reached op temp, no problems at all rest of day. No lights or codes. Cleaned IAC, MAF, and throttle body (didn't take TB off car) as well and cleaned and lubed cables and pivots. This morning seemed much better but temp was 33, so not sure if what I did helped or whether it was just the higher temp.

Any other suggestions? Wife will be taking for long trip when she leaves on Mon. She's moving to Seattle.
 
Sponsored Links
  #2  
Old 12-13-13, 07:45 PM
iceman681's Avatar
Member
Join Date: Jul 2012
Location: usa
Posts: 435
could be a sight vaccum leak that is only showing up in extream cold. where as it get warm heat makes the two halves expand and seal all before the car reachs closed loop where i can even monitor for a leak.
 
  #3  
Old 12-13-13, 07:58 PM
bigfred's Avatar
Member
Join Date: Sep 2006
Location: USA
Posts: 418
Take it to one of the auto stores for a free diagnostic test. What you're describing should have set a code. Once you know the code, look it up on the internet. You'll find lots of information to help you.
 
  #4  
Old 12-13-13, 08:40 PM
Gunguy45's Avatar
Super Moderator
Thread Starter
Join Date: Dec 2007
Location: USA
Posts: 20,859
Have a code reader..nothing showing there.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
'