89 mercury grand marquis gs 5.0 vacum issue

Reply

  #1  
Old 01-22-17, 12:55 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2017
Posts: 35
89 mercury grand marquis gs 5.0 vacum issue

I have a 1989 mercury grand marquis gs with the 5.0 302 v8. My valve cover gasket took a crap on me. Inorder to replace it you have to pull the plenum off also because you can not get valve cover off with plenum there. I got the new valve cover gaskets in got the new plenum gasket in got it all put back together and filled up the oil it was a tad low refilled antifreeze hooked battery up and started it and its running really really ruff. So i let it idle while i looked to see what the problem could be as soon as i got under the hood it was coming from behind the plenum between the plenum and the fire wall well thats where my pvc valve is. It has a t on it. Vacum line comes in on the side the pcv valve is on the bottom side of the T and pushes into the motor. On the other side of the T is an open nipple thats just sucking a ton of air so i put my finger over it to block off the air an it killed the car. Well i started looking for a vacum line that i didnt reconect and i can not find one. Evertrhing seems to be hooked up i have checked behind motor very well jacked up the vehicle got under to see if maybe a vacum line fell down on top of transmission or something and there is nothing there can not find a single line that is not hooked up. Please help me its my only vehicle and my wife is stuck at work. If i plug the t the car wont start at all i unplug the t and it starts but runs super ruff. I need help. Some one said to plug off the t and disconect the battery and let computer reset but i dont see how that would fix the issue? Is there something im missing. Thank you for your help. I looked at oreilly website to see what the pvc valve looks like qnd it looks just like what i have how ever they have 2 choices and one is just the t thing with the pcv valve the other is the same thing but has a little rubber plug thing but if i plug mine off it dies. Im so lost. Please help me. Thank you.
 
Sponsored Links
  #2  
Old 01-22-17, 01:54 AM
pugsl's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Mar 2008
Location: Raleigh, NC
Posts: 7,863
There should be a vacuum routing chart under your hood. See where hose went and trace it back.
Here is a picture of hoses'
https://www.google.com/search?q=89+m...zLMdcQzE__M%3A
 
  #3  
Old 01-22-17, 03:03 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2017
Posts: 35
There is the chart and ot shows off of pvc valve there is only one line going to pvc valve but i have a like t fitting and there is nothing that is not hooked up im so lost
 
  #4  
Old 01-22-17, 03:35 AM
Gunguy45's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2007
Location: USA
Posts: 21,019
Well, I'm looking at the (very poor quality) drawing of the 1989 Federal (non-CA I guess) 5.0L engine and it clearly shows a T at or near the PCV valve with one line to the charcoal canister for gas tank vapors, and another line to the throttle body injection.
 
  #5  
Old 01-22-17, 04:02 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2017
Posts: 35
Awesome thanks im gonna go look right now and see if maybe i just over looked something.
 
  #6  
Old 01-22-17, 04:08 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2017
Posts: 35
Thats a negative no line going from pcv valve area to charcoal canister there is the primary line going from pcv to injection but cant find the other one
 
  #7  
Old 01-22-17, 04:41 AM
Gunguy45's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2007
Location: USA
Posts: 21,019
Well, I wasn't saying there was one there, I was saying there SHOULD be one there. In 28 yrs things have probably gotten swapped around. You canister should have 3 hoses attached. One to the TBI for the "Purge Signal". One to the line between the PCV (or the PCV itself) and the TBI. Last one goes to the gas tank.

Bad timing. You may need to go to a dealer or a shop to get the info. Of course, most aren't open on Sunday. Depends on where you live.
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes