1999 toyota 4runner transmission not engage


  #1  
Old 12-09-18, 06:37 PM
S
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2016
Location: United States
Posts: 14
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
1999 toyota 4runner transmission not engage

1999 toyota 4runner transmission not engage
 
  #2  
Old 12-09-18, 08:02 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Jersey
Posts: 70,915
Received 3,161 Likes on 2,840 Posts
Ok....... and......

We can't help you if that's all the information you can share with us.
 
  #3  
Old 12-10-18, 04:16 PM
F
Member
Join Date: Dec 2016
Location: Canada
Posts: 236
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
4wd

Make sure the 4 wheel drive transfer case is not in N (neutral) needs to be in high or low.

Any warning lights coming on?
 
  #4  
Old 12-10-18, 06:22 PM
S
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2016
Location: United States
Posts: 14
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hello gentleman's, I have a Toyota 4Runner 1999, 4WD. V6, 172K Mile,
last week i have noticed that when i come to stop sign or traffic light the gear is not engaging even though the car is in gear (D). the RPM goes up but car not moving. if i turn the car off, and wait for I would say for 2-3 minutes than turn the car back on and switch from Park to Drive the car is moving no problem, no grinding noise or anything, and if i am on highway getting speed no problem, as long the car is moving.
So it look like a some kind of electrical problem with maybe a solenoid that is not engaging.
I must point that about 2 years ago I had a blown radiator that needed to be change and some coolant got into the gear witch was washed and maybe 10K mailes later i am facing this problem.
need some help, Love my 4Runner (2nd Owner for the past 16 years).
thanks for any hint of how to fix this.
 
  #5  
Old 12-10-18, 07:40 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Jersey
Posts: 70,915
Received 3,161 Likes on 2,840 Posts
Have you checked the trans fluid level ?
Needs to be done with it running in neutral on level ground.
If the trans fluid was contaminated..... there is no telling what could have happened.
 
  #6  
Old 12-10-18, 08:47 PM
S
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2016
Location: United States
Posts: 14
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Good evening PJmax, Yes i did checked the level of the transmissions oil, while it was running in N.
I even added some oil, I went to my neighbor that is a mechanic at a Mercedes dealer, and he is saying to drop the oil pan and check the shift solenoids, there is also on you tube some video that talk about this. its about $40 on ebay a set of all 3 solenoids. Item number 153107569810.
I don't think that i have any problem with the 4WD. got to make sure that the gears engage first.
Thanks for your reply.
Sam
 
  #7  
Old 12-11-18, 06:34 AM
the_tow_guy's Avatar
Group Moderator
Join Date: Feb 2001
Location: SW Fla USA
Posts: 12,302
Received 160 Likes on 124 Posts
Before you start throwing parts have it checked for codes. Not sure on OBD2 Toyotas, but I don't think transmission codes always light the check engine light.

FWIW, I don't think it's going to be shift solenoids.
 
  #8  
Old 12-11-18, 05:04 PM
S
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2016
Location: United States
Posts: 14
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Thanks the_tow_guy for your replying, I will check with that little toy to see if there is any code related to the problem I have.
thanks again.
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description: