Honeywell Wiring Help - Red Wires 1 and 2

Reply

  #1  
Old 12-07-19, 12:43 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2019
Posts: 3
Received 0 Votes on 0 Posts
Honeywell Wiring Help - Red Wires 1 and 2

My existing thermostat has the G,C,R,Y, and W wires which I know how to hook up to a new thermostat, but it also has 2 extra red wires labeled 1 and 2.

I have no idea what to do with red wires 1 and 2.

Sub base : Q682B1250
Thermostat : Y8224A
Heater : First Company 24HBC-HW Hot water fan coil unit.
Cooling : Rheem RAKA-024JAZ

Problem : Heat and fan won't kick on even when temp is set to higher than room temp when set to HEAT and AUTO. When FAN and HEAT is set then the air just blows but no heat still. I suspect the thermostat is bad.

Any help would be greatly appreciated. Thank You!
 
Attached Images   
Sponsored Links
  #2  
Old 12-07-19, 02:30 PM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Northern NJ - USA
Posts: 54,257
Received 482 Votes on 452 Posts
Welcome to the forums.

Don't make any changes yet. Look closely at that sub base..... are you sure 1 and 2 are actual additional wires and not a jumper from 1 to 2 ?
 
  #3  
Old 12-09-19, 04:53 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2019
Posts: 3
Received 0 Votes on 0 Posts
I verified that wire 1 and 2 are connected. I just put in a new thermostat and it's working kind of...

My initial problem was that the heat would not turn on at all. Now the heat works in HEAT and fan ON mode with the new stat. In the HEAT and AUTO mode, the fan does not kick on automatically and I verified the heat is working because the pump next to the water heater is running. If I turn the fan to ON then warm air blows out of the vents. This sounds like another problem?

With the new thermostat I tried the cooling and it function correctly in COOL & AUTO and COOL and ON. Which it didn't previously with the old stat.

The heat runs off the hot water from the water heater. Maybe the water temperature needs to be set higher? It was set to 2nd lowest I believe.
 
  #4  
Old 12-09-19, 08:13 PM
Houston204's Avatar
Forum Topic Moderator
Join Date: Oct 2009
Location: Texas
Posts: 7,417
Received 14 Votes on 11 Posts
Configure the new thermostat for electric heat to energize the fan with a heating demand.
 
  #5  
Old 12-10-19, 05:25 AM
Geochurchi's Avatar
Member
Join Date: Nov 2012
Location: USA
Posts: 4,127
Received 22 Votes on 22 Posts
Hi, what model is the new Tstat?
Geo
 
  #6  
Old 12-16-19, 01:35 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2019
Posts: 3
Received 0 Votes on 0 Posts
I switched it to electric mode and it's working correctly now. My system doesn't turn on the fan in heat auto mode.

Thanks everyone!
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: