Saniflo Saniplus 2 - Pump Broken?

Reply

  #1  
Old 03-08-15, 12:46 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2009
Location: NJ
Posts: 102
Received 0 Votes on 0 Posts
Saniflo Saniplus 2 - Pump Broken?

Hi. Last night my Saniplus 2 toilet system stopped working properly. After use, I noticed that it did not flush, just filled to the top.
I bought the unit in 2011. It was installed in my basement so that I did not have to put a sewage pit in the bathroom. I never had any issues up until now. The unit must push the sewage 8 feet vertical into my sewage line out.
Today, I used my shop vac to empty out the toilet, separated the macerator and unit from the piping, opened up the unit and cleaned it out a little bit. I did not notice any of obstructions inside the unit, so my thought is that the pump has failed. To test it, I took the unit outside plugged it in and filled it up with water. The pump operated but only pushed the water approximately a foot above the output. should the unit shoot the water in the air higher? I took a video of the test. Is this pump operating correctly?

http://youtu.be/HEWSeP60szw*

What is my next move?

Can I buy replacement parts? Can I have it repaired? Do I need to buy a new one?
 
Sponsored Links
  #2  
Old 03-09-15, 05:25 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2009
Location: NJ
Posts: 102
Received 0 Votes on 0 Posts
As a followup, i called SaniPro in NJ and the technical support people were very helpful. Apparently, the rubber diaphram on the pump has gotten deformed and needs to be replaced.

This is a 40$ fix and they are sending me the part. The unit is 5 years old so i was not upset about the cost and not being under warranty. Overall, i was happy.

I am surprised no one on this site had anything to say, even with my youtube post, but hopefully this post will help the next guy who posts with a impossible question to answer about SaniFlo
 
  #3  
Old 03-09-15, 07:00 PM
lawrosa's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2010
Location: Galivants Ferry SC USA
Posts: 17,799
Received 10 Votes on 8 Posts
Sorry I missed this post... some get by...

I despise those systems... Just my opinion..

I am glad you got the part and repairs is in order...
 
Reply

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
Display Modes
 
Ask a Question
Question Title:
Description: