Pilot does not light/status light does not blink


  #1  
Old 03-04-14, 08:12 PM
B
Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2014
Posts: 2
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Pilot does not light/status light does not blink

The unit is an AOSmith ProMax GCVL-50

with a GasControl/Temperature Knob control unit

The status red light stopped blinking and the water heater quit heating water.

So I attempted to light the pilot doing the following:

Turned the Control Knob to Pilot and pressed the knob in and at the same time clicked the Igniter button repeatedly for 90 seconds. Red Status light did not start blinking. Waited 10 minutes and repeated this process maybe 8 or 10 times.
No results.

I did notice when I pressed the Control Know in the Pilot position in and at the same time clicked the Igniter button, looking through the viewport window I see a small blue flame lighted and would stayed lighted as long as I held the control button in. Wouldn't this indicate the unit is getting gas? Also the gas furnace is right next to the heater and is working fine ( getting sufficient gas).

I am at a loss what to do next and would appreciate any suggestions.
 
  #2  
Old 03-05-14, 01:39 PM
B
Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2014
Posts: 2
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
After studying the owners manual and considerable diagnosis, traced the problem to a faulty gas control unit. Those babies don't come cheap (153 +++). If the heater wasn't so new it would ahve become a throw-away decision.
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: