White Rodgers Controller Wont Turn On


  #1  
Old 12-09-15, 06:27 PM
S
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2015
Location: United States
Posts: 6
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
White Rodgers Controller Wont Turn On

So my water heater quit working. The controller will not light up. It is a 37E73A301P1 unit. On the circuit diagram, for the gas valve connector it shows blue and black wires as the voltage supply. There is 120V across them, so its getting power. Also, I think the temperature switch is prior to this.

My question is, if its not lighting up is there anything else to check aside from the board being fried? And if not, are different brands universal? Like:

Rheem SP14905A

Thanks for any help you can provide.
 
  #2  
Old 12-10-15, 09:59 AM
G
Member
Join Date: Nov 2007
Location: MI
Posts: 2,367
Upvotes: 0
Received 2 Upvotes on 2 Posts
Your link didn't work for me--never opens. What type HWH do you have & what is it doing right & doing wrong? Eg. inducer fan starts, igniter sparks or glows, gas valve clicks (or doesn't)...or nothing at all?
 
  #3  
Old 12-10-15, 10:17 AM
PJmax's Avatar
Group Moderator
Join Date: Oct 2012
Location: Jersey
Posts: 65,993
Received 4,154 Upvotes on 3,730 Posts
Here's an Emerson link that should be of some help there.
I could not locate your exact valve in the list. Are you sure the model number is correct ?

emerson/documents/white-rodgers/instruction_sheets/0037-7109.pdf
 
  #4  
Old 12-10-15, 12:50 PM
S
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2015
Location: United States
Posts: 6
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Name:  20151209_201522.jpg
Views: 579
Size:  41.4 KBName:  20151209_073825.jpg
Views: 520
Size:  22.6 KB

Here are the water heater and controller numbers.

It doesn't do anything at all, no lights, clicks or anything. The controller wont display anything. But it does have 120V going to the connector that goes to the controller.
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: