Brine tank question with my new Fleck 5600 (sigh)


  #1  
Old 12-23-08, 06:14 PM
V
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2008
Location: Las Vegas
Posts: 10
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Brine tank question with my new Fleck 5600 (sigh)

I installed my new 5600 SXT 32K today, put 5 gal into the brine tank and initiated a cycle. Got soft water but the brine tank filled about half way up the tank on the last cycle. It is lower than the shut off float. This is a lot higher than me old GE. Is this normal? If not, how to fix? One possibility is that I adjusted the brine refill time based on installation instrunctions I got on line. It said it should be 10 minutes for a 32K system. Is this is the error? What should it be?
 

Last edited by vegas; 12-23-08 at 06:55 PM.
  #2  
Old 12-24-08, 07:47 AM
V
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2008
Location: Las Vegas
Posts: 10
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
P.S. All cycles appear to operate normally

The brine draw cycle takes the brine level down below the "grill".
 
  #3  
Old 12-24-08, 07:49 AM
biermech's Avatar
Member
Join Date: Aug 2008
Location: USA
Posts: 2,007
Upvotes: 0
Received 3 Upvotes on 3 Posts
The GE is said to be a dry salt tank. The difference is the GE fills first then draws, and the Fleck draws first then fills. This is why you see more water in the tank.
 
  #4  
Old 12-24-08, 10:55 AM
V
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2008
Location: Las Vegas
Posts: 10
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Solved - "problem" was new salt

I checked my tank this morning and the level was down about 5". IT just took about 8 hours for the water to be absorbed into the new salt. FYI, Ohio Pure Water recommends the water level as measured in the 4" tube be about 11" for a 32K system which is about an 8 minute fill.
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: