Brine Tank with Fleck 5600 SXT Not Filling Up.

Reply

  #1  
Old 11-08-14, 09:09 PM
L
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2014
Posts: 1
Received 0 Votes on 0 Posts
Brine Tank with Fleck 5600 SXT Not Filling Up.

Have a 32,000 Grain Capacity Water Softener with Fleck 5600 SXT Digital Control Valve, 9" X 48" Tank. It was performing well until recently. During regeneration Brine Fill Stage, the brine tank doesn't fill up with water but seems to be discharging water through the drain line. After the Brine Fill stage (when display shows dashes), water comes out of the brine tube for about 10-15 seconds and then stops. The result is the brine tank never gets more than a few inches of water and the water level never rises past the salt platform. Doesn't seem to be any blockage since the Brine Draw stage also works fine. What could be causing this situation? Any help or insight is greatly appreciated.

Current Settings:
DF-GAL
VT-dF1b
CT-FD
C-32x1000
H-18
RS-SF
SF-15
DO-14
RT-2:00
BW-10
BD-60
RR-10
BF-10
FM-0.7
 
Sponsored Links
  #2  
Old 11-09-14, 05:44 AM
biermech's Avatar
Member
Join Date: Aug 2008
Location: USA
Posts: 2,009
Received 2 Votes on 2 Posts
Put the unit into a brine fill and remove the brine line connection from the valve to see if there is water coming out. If there is, the problem is in the float assemble in the brine tank. If not, put unit on bypass and remove the brass brine connection from the valve. Inside it will be the brine flow control. Check it to make sure it is not clogged up.
 
Reply
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: