Lincoln 135 won't feed wire

Reply

  #1  
Old 10-13-09, 06:33 PM
X
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2006
Location: USA
Posts: 30
Received 0 Votes on 0 Posts
Lincoln 135 won't feed wire

I have a Lincoln SP-135T mig welder that has worked perfectly until today. The drive wheel just spins but won't feed any wire through. I have half a roll of .035 left that has been feeding perfectly. I checked that the groove size is the right size,(the bigger groove). You can feed the wire through by hand very easily. Even when I tighten the thumbscrew down pretty tight, the drive wheel just sits there and spins. Any ideas or thoughts? It has sat for about 2 months without being used, condensation/corrosion of some sort?
Thanks for any ideas.
Joe B
 
Sponsored Links
  #2  
Old 10-14-09, 04:53 AM
P
Group Moderator
Join Date: Mar 2003
Location: NC, USA
Posts: 22,728
Received 478 Votes on 439 Posts
Remove the tip on the gun and see if it will feed wire. If it feeds without the tip in place you probably need a new one (tip).

If that did not work. Release the drive wheel inside the welder and go to the end of the gun and pull out the old wire that is in the gun cable, probably about 10 feet. Re-engage the drive wheel and give it a try.

Make sure that the spool of wire can turn freely. If you store your extra tips and nozzels in there like I do maybe something is jamming the spool from turning.
 
  #3  
Old 10-14-09, 05:56 AM
X
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2006
Location: USA
Posts: 30
Received 0 Votes on 0 Posts
Those are some great ideas, I will give it a try and see how it goes. Always seems so simple once you stop and think about it.
Are you a pilot too? Fun life isn't it?
Thanks and I will let you know how it works.
Joe B
 
  #4  
Old 10-14-09, 04:09 PM
X
Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2006
Location: USA
Posts: 30
Received 0 Votes on 0 Posts
I took all the tips off, pulled the wire out, fed it through again. It only binds up right at the handle. Works perfectly feeding the wire all the way through, until the wire hits the handle, then the drive wheel starts spinning and the wire stops feeding. Thought of WD-40 but figured that would only be a temporary fix. Any more thoughts? At least I found out where the snag is, now just need to figure out how to fix it.
Anybody? Any more thoughts?
JB
 
  #5  
Old 11-04-09, 03:57 PM
D
Member
Join Date: Aug 2009
Location: west virginia
Posts: 34
Received 0 Votes on 0 Posts
it is probably the liner. you can go to lincoln electric web site and search in parts for a magnum 100 gun and it will show a schematic of the parts.
 
Reply
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: