Water well problems - control panel?


  #1  
Old 12-06-16, 05:24 PM
W
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2016
Location: USA
Posts: 4
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Water well problems - control panel?

Hi,

Last Sunday our well stopped working. I went out to investigate and if the pressure switch is manually engaged, a rapid clicking noise can be heard coming from the control box. The control box is fairly new and the power coming to it tested fine. I had a brand new pressure switch so I replaced that and same symptoms occurred. Any ideas?

Thanks
 
  #2  
Old 12-06-16, 05:41 PM
C
Member
Join Date: May 2015
Location: USA
Posts: 3,184
Received 174 Upvotes on 142 Posts
Is it a submersible or jet pump? What's the make and model of the control box?
 
  #3  
Old 12-06-16, 05:48 PM
W
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2016
Location: USA
Posts: 4
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
I should add that I purchased a replacement control box and still, the same thing happens.....pump does not run and the control box makes rapid clicking noises.
 
  #4  
Old 12-06-16, 05:52 PM
W
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2016
Location: USA
Posts: 4
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Its a three wire submersible pump 3/4 hp. Dont recall brand of control box but tested with a new one from lowes
 
  #5  
Old 12-06-16, 06:17 PM
C
Member
Join Date: May 2015
Location: USA
Posts: 3,184
Received 174 Upvotes on 142 Posts
The clicking you hear is the start relay in the control box trying to start the pump.

First thing you should do is verify that you have 240 volts to the pressure switch and from there to the control box.

If that checks out you have a problem with the pump or the wiring to the pump.

Next step would be to ring out the wiring to the well head to rule out a problem with the underground wiring. If the wiring checks out OK then I'm afraid you'll need to have the pump pulled and checked.

You'll need a multi-meter to do the above testing.
 
  #6  
Old 12-15-16, 06:19 PM
W
Member
Thread Starter
Join Date: Dec 2016
Location: USA
Posts: 4
Upvotes: 0
Received 0 Upvotes on 0 Posts
Water is now back on. It ended up being exposed wires near the pump. Though the pump was okay, one of the bearings was greatly worn. So the pump, all wiring, control box and well cap got replaced.
 
 

Thread Tools
Search this Thread
 
Ask a Question
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: